Založ si blog

Škola hrou…?

Mladý študent v Santa Fe z amerického štátu Texas 19.5.2018 postrieľal zbraňami svojho otca deväť svojich spolužiakov a učiteľa. V študentových poznámkach na počítači a v mobilnom telefóne našli vyšetrovatelia zmienky o tom, že vražednú akciu si podrobne naplánoval.

Je pre vás takáto správa prekvapujúca? Už sme si na ne zvykli? V roku 2018 zomrelo na školách v Spojených štátoch vinou mladých strelcov 35 ľudí a 79 ďalších bolo zranených. Keby sme chceli byť sarkastickí, tak americkí strelci prepísali Komenského výrok „Škola hrou“ na „Škola strelnicou.“

Určite pri takýchto správach pociťujeme zdesenie a obavy. Pýtame sa, čo je príčinou takéhoto hrôzostrašného stavu na amerických školách. A čo u nás…?

Kde sa berie toľká zloba v niektorých mladých ľuďoch? Kde sa to v nich vzalo? Čo je hlavnou príčinou?. Na vine sú rodičia? Spoločenská klíma v ktorej mladí ľudia vyrastajú? Je v tomto smere školský systém úplne bezmocný? Je to len právny problém v otázke dostupnosti či nedostupnosti k strelným zbraniam?

Nechcem byť staromódny, ale ja si ešte pamätám časy, keď sme v škole za svoje prehrešky museli znášať šibnutie pravítkom alebo nebodaj aj kľačať v kúte. Pocit zodpovednosti za svoje prečiny sa v nás prenášal z nižších ročníkov do tých vyšších ročníkov. Nekľačali sme už v kúte, ale o to viac sme si pamätali dobroprajné káranie našich učiteľov.

V prístupe pedagógov k svojim žiakom je veľký potenciál na zúročenie v dospelosti. Proces výučby nových adeptov pre život nie je len technickou záležitosťou učebných osnov. Nepotrebujeme len zručných, talentovaných, múdrych jedincov genetický predurčených na úspešnejší život. Pestovať úspešnosť, dokonalosť, ambicióznosť za každú cenu, ženie mladého človeka byť stále na špici peletónu, na konci ktorého zostávajú tí zabudnutí, nerešpektovaní so svojimi problémami na periférii školského kolektívu..

Vychovávame doma v rodine, ale aj v školách predimenzovaných narcisov, ktorí si ľahko zvykajú na to, že im niekto ofukuje cestu pred sebou. Majú všetko, plným priehrštím, vždy na to niekoho použijú, kto im to zabezpečí.

Nechcem moralizovať, ale pestujeme si v dnešnej pretechnizovanej spoločnosti podhubie pre rast arogantných velikášov, ktorí nepoznajú hranice pre ich bezhraničnú ctižiadostivosť. Život pre nich plynie podľa ich nárokov, ktoré nedokážu prispôsobiť všeobecne uznávaným morálnym hodnotám.

Vedľa nich musia „živoriť“ tzv. frustrovaní nespokojenci, ku ktorým všemožná šťastena nebola až tak štedrá. Berú spravodlivosť do svojich rúk, tak ako ju oni vidia a cítia.

Slovo cítia v tom prípade nie je celkom vhodné, pretože cítiť znamená predovšetkým nerozhodovať sa neuvážene, neprípustným spôsobom.

Je chybou, že emočná stránka uvažovania mladých ľudí, citové prejavy sa v školách nekladú na prvé miesto. Možno k tomu chýbajú aj náležité učebné „osnovy“, dobrý príklad nás vekom starších, zodpovedných za výchovu novej generácie v rodinách i v škole.

Udelená dvojka alebo trojka z chovania alibistický rieši to, čo už malo byť vyriešené dávno predtým.

Alexander Scholz

Myslím hypoteticky

14.01.2024

Myslím, teda som (hypoteticky) Myslím hypoteticky, čo by bolo, keby nebolo keby. V češtine je to slovo kdyby, ale význam je rovnaký. Problém zostáva v tom, ako z našej mysle odstrániť nežiadúce keby. Aby neexistovali všetky tie prekážky, problémy, ktoré nám bránia niečo uskutočniť, realizovať podľa nášho zámeru. Napríklad, aby sme si ako ľudia medzi sebou vzájomne [...]

Slnko spáva za morom

10.12.2023

Na dlhé zimné večery ponúkam dve knižky z mojej literárnej tvorby: Haiku verše – Slnko spáva za morom. Poviedky – Striedanie životných období. V knižnej distribúcii IKAR s.r.o Autor: Alexander Scholz kľuč je vo dverách izba plná nerestí dočasné lásky šapitó tlieska klaunov široký úsmev slzy ti ponúka kniha pod vankúšom zimomriavky na tele vrah je [...]

Striedanie životných období

13.07.2023

Práve vyšiel Literárny týždenník č.19-20. Je v ňom viacstránková spomienka na tvorivý umelecký život majstra slova, pána Juraja Sarvaša. Svojím neopakovateľným recitátorským prejavom zostane navždy v mysliach svojich poslúchačov. Okrem iných zaujímavých príspevkov, našlo sa v časopise miesto aj pre moju poviedku Krížne cesty. Na poslednej strane si tiež môžete [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

poviedkaren

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 53665x
Priemerná čítanosť článkov: 2683x

Autor blogu

Kategórie